In de wondere wereld van social media is het voor zelfstandige ondernemers en MKB’ers al snel dweilen in de mist. Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok… de keuze is reuze! Maar welk platform is nu écht geschikt voor jouw bedrijf?

Maak je geen zorgen, je bent niet de enige die hiermee worstelt. In dit blogartikel helpt Exsite Media, online marketing bureau, je op weg met een heldere gids door het social media doolhof. Zo vind je dé perfecte platforms om je doelgroep te bereiken en jouw online marketingdoelen te behalen.

De social media jungle: een korte introductie

De social media wereld is een dynamische omgeving waar voortdurend nieuwe trends en platforms opduiken. Het kan lastig zijn om hier grip op te krijgen, laat staan om te weten welk platform het beste aansluit bij jouw bedrijf.

Elk platform heeft zijn eigen unieke kenmerken, gebruikerspubliek en doelstellingen. Het is dus belangrijk om te analyseren waar jouw doelgroep zich bevindt en welke contentformaten op dat platform goed presteren.

Stap 1: Ken je doelgroep

Voordat je je duikt in de wereld van social media, is het essentieel om je doelgroep te kennen. Wie zijn ze? Wat zijn hun interesses, behoeften en uitdagingen? Waar hangen ze online het meeste rond?

Door je doelgroep te begrijpen, kun je gerichter kiezen op de social media platforms die het beste bij hen passen. Is jouw doelgroep jong en trendy? Dan is TikTok wellicht een interessant platform. Richt je je op zakelijke professionals? Dan is LinkedIn wellicht een betere keuze.

Stap 2: Bepaal je doelstellingen

Wat wil je bereiken met social media? Wil je meer merkbekendheid creëren, leads genereren, of de klantenservice verbeteren?

Het bepalen van je doelstellingen is cruciaal om de juiste platforms te kiezen en je contentstrategie af te stemmen. Wil je bijvoorbeeld meer websitebezoekers genereren, dan is het belangrijk om platforms te kiezen waar je links kunt delen naar je website.

Stap 3: Analyseer de platforms

Neem de tijd om de verschillende social media platforms te analyseren. Bekijk welke functionaliteiten ze bieden, wie hun gebruikers zijn, en welke contentformaten er populair zijn.

Let hierbij ook op de betaalde advertentiemogelijkheden. Sommige platforms, zoals Facebook en Instagram, bieden uitgebreide targetingopties waarmee je jouw advertenties kunt afstemmen op een zeer specifieke doelgroep.

Enkele populaire social media platforms voor MKB’ers:

 • Facebook: Met meer dan 2 miljard actieve gebruikers is Facebook het grootste social media platform ter wereld. Het is een breed platform waar je diverse contentformaten kunt delen, zoals tekst, afbeeldingen, video’s en livestreams. Facebook is ideaal voor het creëren van merkbekendheid, het opbouwen van een community, en het genereren van leads.
 • Instagram: Dit visuele platform is perfect om je producten of diensten op een aantrekkelijke manier te presenteren. Met Instagram Stories en Reels kun je je doelgroep op een interactieve manier betrekken. Instagram is ideaal voor bedrijven die zich richten op een jongere doelgroep.
 • LinkedIn: Dit zakelijke platform is gericht op professionals. LinkedIn is een uitstekende plek om je netwerk uit te breiden, je expertise te tonen en nieuwe zakelijke kansen te vinden. LinkedIn is ideaal voor B2B-bedrijven en professionals die hun carrière willen ontwikkelen.
 • Twitter: Dit platform is perfect voor het delen van korte, nieuwswaardige updates. Met Twitter kun je je doelgroep op de hoogte houden van het laatste nieuws binnen jouw branche en je mening delen over actuele onderwerpen. Twitter is ideaal voor bedrijven die een actieve online presence willen hebben en zich willen engageren met hun doelgroep.
 • YouTube: Dit videoplatform is de tweede grootste zoekmachine ter wereld. Met YouTube kun je waardevolle videocontent delen, zoals productdemonstraties, tutorials en interviews. YouTube is ideaal voor bedrijven die hun expertise willen tonen en het vertrouwen van hun doelgroep willen winnen.

Kies de juiste mix

Het is niet nodig om op alle social media platforms actief te zijn. Kies liever een paar platforms die goed aansluiten bij je doelgroep en doelstellingen en focus je op het creëren van hoogwaardige content die relevant is voor je publiek.

Experimenteer en analyseer

De beste manier om te ontdekken welke social media platforms het beste voor jouw bedrijf zijn, is door te experimenteren. Maak profielen aan op de platforms die je interessant lijken en begin met het delen van content.

Analyseer de resultaten van je inspanningen om te zien welke platforms het beste presteren. Let hierbij op factoren zoals bereik, engagement en conversieratio.

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in de social media wereld. Zo ben je altijd op de hoogte van de nieuwste mogelijkheden om jouw doelgroep te bereiken.

Exsite Media: jouw partner in social media succes

Exsite Media, online marketing bureau, helpt je graag met het ontwikkelen en uitvoeren van een succesvolle social media strategie. We helpen je met:

 • Het analyseren van je doelgroep: Wie is jouw ideale klant? Wat zijn hun interesses en uitdagingen?
 • Het bepalen van je doelstellingen: Wat wil je bereiken met social media?
 • Het kiezen van de juiste platforms: Welke platforms passen het beste bij jouw doelgroep en doelstellingen?
 • Het creëren van pakkende content: We helpen je met het schrijven van social media posts, het maken van afbeeldingen en video’s, en het ontwikkelen van een contentkalender.
 • Het promoten van je content: We zorgen ervoor dat jouw content de juiste mensen bereikt.
 • Het analyseren van je resultaten: We houden de prestaties van je social media strategie nauwlettend in de gaten en optimaliseren deze waar nodig.

Wil je meer weten over hoe social media jouw bedrijf kan helpen groeien? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze online marketing experts staan voor je klaar!

Wij helpen je bij jouw Social Media Marketing

Wij staan voor je klaar! Vraag nu een gratis kennismakingsgesprek aan om te bespreken wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen.

Deel dit artikel

Meer artikelen over Social Media Marketing

Online marketing in Haarlem

Van websites bouwen tot online marketing door te adverteren op Google, wij staan voor je klaar!

 • Een website laten maken hoeft geen grote investering te zijn. Wil je een nieuwe website laten maken of een bestaande website vernieuwen? Neem contact met ons voor een offerte op maat.

 • Ben je je eigen bedrijf begonnen maar heb je nog geen logo, huisstijl of ontwerp voor jouw visitekaartjes, website, briefpapier etc? Wij kunnen jou hierbij helpen.

 • Als ondernemer wil je je onderscheiden van je concurrentie en dit is ook zeker waar voor je website. Wij helpen je om jezelf een unieke plek in de markt te geven en zorgen dat al jouw uitingen op elkaar aansluiten.